Projectplace har som grundtanke att projekt blir mer effektiva om man bjuder in alla involverade i projekten och ger alla möjlighet att ta del av all relevant information. Samma filosofi ligger till grund för konsulten Erik Skogs ledarskap. Denna filosofi kom verkligen till sin rätt när Sveriges modernaste värmekraftverk, P15, i Norrköping byggdes. Erik Skog bjöd in både till arbetena på byggarbetsplatsen och till Projectplace inne i molnet.
E.ONs Händelöverket byggdes redan 1982 i Norrköping. 2007 behövde anläggningen öka kapaciteten för att även försörja närliggande Söderköping med värme och varmvatten samt leverera processånga till företaget Agroetanol som framställer etanol. För att möta det utökade behovet utvecklades planer på att skapa en ny, modern anläggning och en förstudie drogs igång under Erik Skogs ledning.
När beslutet väl var fattat att anläggningen skulle byggas kontrakterades 5-6 underleverantörer och en projektorganisation med många expertkonsulter byggdes upp.
Projectplace neutral och säker mark
När många olika företag och experter skulle arbeta i samma projekt uppstod diskussioner kring dokumenthanteringen och vilka datasystem som skulle användas.
- Många konsulter – mig själv inräknad - vill inte lägga sina dokument och program på någon annans servrar, hela vårt expertkapital ligger ju där. Inte heller önskade vi att arbeta i någon annans datormiljö. Därför enades vi om att lägga projektet i Projectplace verktyg i molnet för att kunna ha allt samlat, samtidigt som vi kunde jobba hur och var vi ville, säger Erik Skog.
En del övergripande gemensamma projekt dit alla projektdeltagare bjöds in skapades, till exempel ”arbetsskydd och miljö” medan andra var specifika projekt för olika delmoment. Alla projekt hade en egen projektledare som ansvarade för struktur och hantering i Projectplace. Allt som allt fanns det hos Projectplace 16 delprojekt med en sammanlagd datamängd på 72 gigabyte i P15-projektet.